Att bleka sina tänder med tandblekning hemma

Att se frisk och fräsch ut är viktigt för många idag och en viktig del är att kunna visa upp ett bländande vitt leende. För många kan det vara viktigt i yrkeslivet, i synnerhet för den som arbetar i ett yrke där skönhet och hälsa är en viktig del. För andra, som arbetar mycket med kundkontakt, kan det kännas oerhört viktigt för personen, även om det på pappret kanske inte har någon betydelse. Även privat kan det naturligtvis vara viktigt för många att ha vita tänder. Lyckligtvis finns det ju en hel del möjligheter för den som vill bleka tänderna, och här ska vi titta närmare på några av dem.

tandblekning

Bra att börja med tandläkarbesök

Även om du planerar att bleka tänderna hemma kan det vara klokt att börja med ett tandläkarbesök. Där kan tandläkaren gå igenom din mun och titta så att dina tänder och ditt tandkött är friskt. Tandläkaren kan också bedöma om det är lämpligt för just dig att bleka tänderna. Om det är så att tandläkaren tycker att du kan bleka tänderna utan några ökade risker för biverkningar kan denne förmodligen också rekommendera någon metod och produkt. Det finns en hel del olika produkter och de har sina fördelar och nackdelar.

Det finns även en annan fördel med att gå på ett tandläkarbesök innan du påbörjar blekningen av dina tänder. Du kan då få hjälp med att ta bort eventuell tandsten och eventuellt även slipa tänderna. Din framtida tandblekning får då ett mer varaktigt resultat, vilket du naturligtvis ska eftersträva.

Många väljer också att genomföra den första tandblekningen hos tandvården, men det är naturligtvis inget måste. Det går också alldeles utmärkt att genomföra hela behandlingen hemma.

Valet av produkter för hemmabruk

Att välja produkter för hemmablekning kan tyckas svårt vid första tillfället. Kanske har du fått någon form av rekommendation från tandläkaren. Annars är det helt enkelt helt upp till dig att avgöra vilken av alla produkter du ska använda.

Det finns olika varianter av blekningsprodukter och du behöver hitta något som passar dig. Vissa prövar ut en specialgjuten skena hos tandklinik, som fylls med blekningsmedel och verkar över natten. Andra beställer ett blekningskit på webben eller på Apoteket. Det är vanligt med tandskenor som fylls med gel för blekning. Hur lång tid gelen ska verka kan variera från en produkt till en annan, men cirka 20 minuter per gång är ganska vanligt. En skena kan vanligtvis användas flera gånger. Antalet gånger beror på vilken typ av skena du valt, men det är inte ovanligt att du kan använda samma skena fem gånger eller mer.

Förutom skenorna finns det även andra tänkbara lösningar. Dels finns det naturligtvis både tandkräm och munskölj med en blekande effekt som tar fram det vita i dina tänder. Det är dock sällan som detta betraktas som en fullgod lösning, åtminstone inte om du vill bleka dina tänder så att de blir riktigt vita. Dock kan du fräscha upp ditt leende en hel del med hjälp av den rätta tandkrämen och munsköljet.

Kalciumperoxid

Det finns också blekremsor med kalciumperoxid som kan användas för att få vitare tänder. Även dessa används ungefär 20 minuter per tillfälle och de brukar anses vara väldigt enkla att använda. Många upplever till och med att det här är den smidigaste metoden. Man säger att viss skillnad kan ses redan efter en behandling men det rekommenderas att produkten används dagligen i en vecka för bästa tänkbara resultat.

Det finns även blekkit att köpa där du dels får med blekgel och dels en tillhörande lampa. Det finns dessutom tandblekningspennor som också ska vara relativt enkel att använda. Med pennan appliceras blekmedlet på varje tand och det många upplever som en fördel är att gelen bara ska verka i mellan 5 och 10 minuter, vilket är mindre än med de flesta andra metoder.

Vissa blekningskit som går att köpa innehåller också flera av ovan nämnda produkter. Det finns till exempel kit som innehåller både skena och penna med tillhörande gel.
Vilken av produkterna som är mest effektiv är svårt att svara på då resultaten kan variera från en person till en annan. Du behöver helt enkelt läsa på lite om de olika metoderna och försöka hitta en produkt som passar just dig. Vilken typ av blekningsprodukt du bör välja beror också på hur stor förändring du vill uppnå. Om du bara vill bleka dina tänder en nyans kanske det räcker bra med en tandkräm med utlovad whitening-effekt. Om du däremot behöver bleka tänderna många nyanser kan någon av de andra, mer specialframtagna produkterna vara att föredra.

När bör du undvika tandblekning?

Även om tandblekning numera är tämligen riskfritt och ger väldigt få biverkningar eftersom produkterna som används är naturligare, så finns det några tillfällen då du bör undvika att bleka dina tänder.

Om du ammar eller är gravid bör du inte bleka dina tänder. Anledningen är att det inte finns tillräckliga studier för att visa att det inte är skadligt att använda tandblekningsprodukter under graviditet och amning. Därför rekommenderas du att avstå från tandblekning under dessa perioder.

Om du har hål i tänderna eller problem med ilningar kan det också vara klokt att avstå från tandblekning, eller åtminstone att se till att få problemen åtgärdade först. Ilningar kan nämligen förvärras av blekning, vilket kan upplevas som mycket obehagligt.

Om du röker eller snusar är tandblekning sällan ett effektivt alternativ. Anledningen är att dina missfärgningar snabbt kommer att komma tillbaka, då det är just nikotinet som orsakar den gula missfärgningen.

Om du går på en antibiotikakur bör du vänta med blekningen tills kuren är avslutad. Detsamma gäller om du går på någon annan stark medicinering. Om du tar mediciner kan det vara klokt att rådgöra med din läkare innan du påbörjar blekning av dina tänder, för att säkerställa att du tryggt kan använda blekningsprodukterna. Kanske kan du också få rekommendationer på vilka som är de säkraste alternativen för just dig, med tanke på de mediciner du tar. Det är alltid klokt att ta det säkra före det osäkra och fråga om du känner dig osäker.