Bergslagens bästa badplatser

Vackra vyer och svalkande dopp: Bergslagens bästa badplatser

Beläget i det centrala Sverige, är Bergslagen känt för sina djupa skogar, historiska gruvorter och vackra sjöar. Området erbjuder många underbara platser för svalkande dopp och njutning i naturen. Här är några av de bästa badplatserna i Bergslagen.

Nora

Staden Nora ligger i hjärtat av Bergslagen och erbjuder flera fina badplatser.

Norasjön

Vid Norasjön finns en fin sandstrand med både bryggor och hoppställen. Plus att det finns kiosk, toaletter och strandvolleyplan.

Kopparberg

Kopparberg, som kanske är mest känd för sin gruvhistoria, har även vackra naturområden med fina badmöjligheter.

Sjösundet

Strax utanför Kopparberg ligger Sjösundets friluftsområde runt sjön Stora Lindessjön. Här finns flera fina badplatser, bland annat med sandstrand och badbrygga.

Ludvika

Ludvika, med sina många sjöar och vattendrag, erbjuder fantastiska möjligheter till bad.

Väsmans Strand

Finns i sjön Väsman och har sandstrand, hopptorn, beachvolleyplan, fotbollsplan och boulebana. Här arrangeras dessutom olika sommaraktiviteter för alla åldrar.

Säter

Säter, med sitt rika kulturhistoriska arv och natursköna omgivningar, har även fina badmöjligheter.

Ljusterns badplats

Ljusterns badplats är en av de största naturliga sandstränderna i Dalarnas län med sina 600 meter sandstrand. Här finns det också lekplats, toaletter och kiosk.

Badplatserna i Bergslagen matchar de mest kända badplatserna runt om i Sverige, med deras natursköna lägen, väl underhållna faciliteter och fantastiska möjligheter för avkoppling och roliga aktiviteter. För den som söker vackra vyer och svalkande dopp, är ett besök till någon av dessa platser absolut värt att överväga.

För många är ordet ”bada” synonymt med ”avkoppling”. Men vad ska man göra mellan dopp och solande vid strandkanten? Här kommer några förslag på avkopplande aktiviteter som kan fördjupa känslan av njutning och avkoppling vid dagens badutflykt.

Meditation och andningsövningar

Stranden är ett idealiskt ställe för meditation och andningsövningar. Dessa aktiviteter hjälper till att lugna sinnet, reducera stress och öka känslan av välbefinnande.

Guidad meditation

Ta med dig hörlurar och lyssna på en guidad meditation. Det finns otaliga appar och onlineresurser med gratis meditationsguider.

Andningsövningar

Andningsövningar kan vara särskilt effektiva för att slappna av och minska stress. Djupa, långsamma andetag kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och centrerad.

Lätt motion och stretching

Lätt motion och stretching vid stranden kan vara ett fantastiskt sätt att hålla kroppen aktiv och smidig mellan baden.

Gå en promenad

Ett skönt sätt att röra på sig utan att anstränga sig är att ta en avkopplande promenad längs stranden. Då får du dessutom njuta av de vackra omgivningarna.

Strandyoga

Varför inte prova yoga på stranden? Många yogaövningar kan göras direkt på sanden, och yoga har visat sig bidra till både fysiskt och mentalt välbefinnande.

Läs en bok

Om inget av dessa verkar lockande, kan du aldrig gå fel med en god bok!

Välj en avkopplande bok

En bok kan vara det perfekta sättet att koppla av mellan baden. Välj en lugnande, avkopplande bok som hjälper dig att koppla av och njuta av stunden.

Oavsett hur du väljer att tillbringa tiden mellan dina dopp, att komma ihåg att ta tid för dig själv och slappna av är en värdefull del av en perfekt dag på stranden.