Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en populär hundras som ursprungligen kommer från Wales i Storbritannien. Rasen kan kännas igen genom dess låga mankhöjd och rävliknande ansikte. Rasen kanske är mest känd för att vara Storbritanniens drottning Elizabeths favoritras.

Historia

Det finns många olika teorier kring rasens ursprung. Man har hittat belägg som tyder på att rasen kan ha funnits i Storbritannien redan på 300-talet i samband med kelternas folkvandringar. En annan teori är att de kom på 900-talet med vikingarna. Medan en tredje teori säger att det var först på 1100-1300-talet som rasen kom i samband med att flamländska vävare bosatte sig i Wales. Oavsett vilket teori som egentligen stämmer, om någon av dem ens stämmer så kan vi konstatera att rasen har funnits sedan långt tillbaka i tiden.

Utseende

En typisk Welsh corgi pembroke är lågställd. Det vill säga att hunden har korta ben. Mankhöjden brukar vara omkring 25½ cm till ungefär 30½ cm. Den brukar väga omkring 10-12 kilo och det är ingen större skillnad mellan tikar och hanar. Dess kropp är något mer robust byggt och dess ansikte liknar rävens. Öronen är upprättstående. Pälsen är medellång, rak och tät och är lätt att sköta om eftersom pälsen bara kräver att du borstar den någon gång ibland för att få bort döda hårstrån och tovor. En Welsh corgi fäller päls omkring två gånger om året och då ska underullen kammas ur. En Welsh corgi pembroke ska helst vara enfärgad röd, fawn, sobel eller svart med tanteckning. Den kan vara delvis vitfärgad. Och den har en stubbsvans.

Personlighet

En Welsh corgi pembroke är en lydig och aktiv hund. Den är social och kelig. Rasen är lättlärd och arbetsvillig och har till viss del en vaktinstinkt vilket innebär att den är bra på att tillkännage nya besökare i hemmet. Därför funkar denna ras bra som sällskapshund eller som boskapshund. Man har använt hunden som apporterande fågelhund.

Trots att den har korta ben så är det en aktiv hundras som avlades fram för att ha mycket energi. Därför är det viktigt att du ger din Welsh corgi Pembroke minst en längre promenad om dagen för att den ska bli stimulerad och får utlopp för sin energi. När du uppfostrar din corgi är det bra om du redan tidigt visar ledarskap så att du får en lydig och lättsam hund. Tips: Läs om när Sockan testar Denjo Dogs.

Hälsa

Det här är generellt en väldigt frisk hundras. Men för att bibehålla hundens hälsa är det viktigt att den får bra motion, en balanserad diet och att du utför regelbundna hälsokontroller hos veterinären.