Träna med crosstrainer för att hålla sig i form

Att komma i form och därefter se till att bibehålla den formen är viktigt för många. Fler och fler får upp intresset för träning. Många är måna om att hitta sätt att träna som gör att de hinner väva in träning i vardagen. Att träna med crosstrainer är ett exempel på bra träning som kan genomföras både hemma och på gymmet. Förutsättningen är naturligtvis att du har eller skaffar en crosstrainer och att du får plats med den någonstans därhemma. På de allra flesta gym brukar det finnas en eller flera maskiner av den här typen, så där kan du känna dig säker på att kunna träna med crosstrainer.

Fördelar med crosstrainer

Vad finns det då för fördelar med att träna med crosstrainer? Den kanske största fördelen är att den här maskinen faktiskt kombinerar nyttan från flera andra maskiner, så som roddmaskin, löpband och motionscykel.

Om vi ska titta närmare på specifika nyttor och funktioner så är crosstrainern bra för den som vill gå ned i vikt då du snabbt förbränner fett. Träning med crosstrainer får dig vanligtvis att svettas rejält och hjälper dig att förbränna rejält med kalorier. Fördelaktigt är också att du kan förbränna en hel del med relativt korta träningspass, vilket naturligtvis är en fördel då de flesta har begränsat med tid att avsätta.

crosstrainer

En annan, väldigt viktig fördel är att den här maskinen och dess träning är skonsam för dina leder. Det innebär att många som har problem med knän, rygg, höfter eller andra delar av kroppen ofta klarar av att träna med en billig crosstrainer. Kroppen utsätts inte för några stötar när du tränar på den här maskinen, vilket den gör när du exempelvis springer på ett löpband, och därför är skaderisken mycket mindre. Många duktiga idrottare som har drabbats av skador använder just crosstrainern vid träning under rehabiliteringsperioden.

Om du vill hitta en träningsform som är bra för ditt hjärta så är crosstrainern också att rekommendera. Dels får du träna flåset rejält, och dels förbättrar du blodcirkulationen med hjälp av träningen. Den här typen av träning är utmärkt konditionsträning och något som kan användas både för att värma upp inför ett träningspass men även som huvudsaklig träning.

En klar fördel med just crosstrainern är också att den relativt lätt kan placeras i hemmet. Du behöver inte ha ett helt hemmagym för att kunna träna utan du kommer en bra bit med enbart den här maskinen. Visst tar den en del plats, men den går ändå att ställa i ett hörn i vardagsrummet, bredvid sängen i sovrummet, i den stora klädkammaren eller vart det än kan tänkas finnas plats över. Du kan då träna när du kommer hem från jobbet eller skolan, eller när du har varit ute på stan och träffat kompisarna. Du slipper bege dig till gymmet, vilket ofta kan kännas väldigt skönt. Det är lättare att få till träningen om den är enkel att genomföra och kräver ytterst lite planering, jämfört med om du måste ta dig någon annanstans rent fysiskt och kanske behöver förhålla dig till specifika öppettider, busstider och liknande.

Bra sätt att komma igång

Hur ska du då göra för att komma igång om du har kommit fram till att träning med crosstrainer tycks vara det rätta för dig? Det beror naturligtvis på hur tränad du är sedan innan, men om du inte har tränat så mycket innan, eller om du har haft ett långt uppehåll kan det vara bra att börja lugnt. Satsa till exempel på att träna i 30 minuter på maskinen, men sikta inte på att hålla full fart hela passet igenom. Börja istället med en lugn uppvärmning på cirka tio minuter. Du kan hålla ungefär samma tempo som när du är ute på promenad. Därefter ökar du takten steg för steg och tränar hårdare i cirka en kvart. Hur hårt du orkar köra beror på hur van du är men även på uthållighet. Försök hitta ett tempo och ett motstånd där du kan prata någorlunda sansat med någon medan du tränar utan att vara andfådd. Då har du hittat en nivå som passar dig. De sista fem minuterna av passet är det dags att sänka tempot och varva ned. På så sätt får hjärta och puls lugna ned sig efter träningspasset.

När du sedan har blivit varm i kläderna kan du öka både längd och intensitet. Det rekommenderas att du tränar minst två gånger i veckan och då minst 45 minuter för att uppleva goda resultat. Några fler träningspass kan vara bra att stoppa in i schemat. Det kan dock vara bra att varva två pass med crosstrainer med annan träning. Du kanske till exempel vill gå på någon form av pass på gymmet, vill köra styrketräning, ägna dig åt någon lagsport eller kanske paddla kanot. All träning är bra träning, men det viktigaste är att du hittar något som passar dig så att du orkar hålla fast vid dina träningsrutiner.

Ta hjälp av den inbyggda datorn

Så gott som alla crosstrainers idag har en inbyggd liten träningsdator som du gör klokt i att använda. Med hjälp av den kan du nämligen optimera din träning. Du kan ställa in motstånd i steg och handtag, så att du upplever att du kommer till backar. Du kan också enkelt mäta tid, avstånd och kaloriförbrukning för att se dina resultat. Vidare finns det på många crosstrainers också möjlighet att ställa in vilken pulszon du önskar befinna dig i under träningen. Du får då hjälp och stöttning längs vägen att verkligen fortsätta kämpa för att uppnå önskade resultat. Datorn kan helt enkelt fungera som ett bra och hjälpsamt redskap i din träning och den kan även göra träningen roligare.

Ett tips är att lyssna på musik under träningspasset. Det passar naturligtvis inte alla, men många upplever att träningen blir roligare och känns lättare med musik. Kanske vill du lyssna på något lugnare under uppvärmningen för att sedan köra något tempofyllt när du kör dina hårdare intervaller. Musiken kan helt enkelt hjälpa dig att komma i rätt stämning och visa när det är dags att öka takten.