Balansplatta – varför ska man träna med en balansplatta?

Träning med balansplatta har blivit mycket populärt. Frågan är varför. Här ska vi gå igenom vad du har att vinna på att träna med balansplatta, men även hur du kan gå tillväga för att träna upp balansen på bästa sätt.

Därför är balansträningen viktig

Att träna upp balansen är viktigt av flera anledningar. Dels minskar du risken för skador om du har god balans, eftersom risken då är mindre att du ramlar. Balansträning gör också att dina leder blir stabilare. Du får också bättre hållning med god balans och kroppskontrollen och koordinationen förbättras. Detta gör att du kan prestera bättre även vid annan träning, vilket naturligtvis är fördelaktigt.

Träna sin balans

Övningar med balansplatta

Att träna balans med hjälp av en balansplatta är fördelaktigt eftersom en sådan balansbräda inte tar stor plats och är enkel att förvara. Det betyder att du kan köpa hem en, och slipper åka till gymmet när du vill träna balansövningar. Även om du bor trångt har du sannolikt plats för det här träningsredskapet.
Det finns ett flertal övningar som är bra att utföra med hjälp av plattan. Här kommer några förslag.

  • Knäböj – en klassisk övning där du står med båda fötterna på plattan med ett brett avstånd. Lägg din tyngdpunkt bak på hälen, skjut ut sätet och för armarna framåt och sträck ut dem. Se till att huka så långt du kan. Hitta lämpligt antal repetitioner, exempelvis 10×3.
  • Balans på ett ben – stå på brädan med ett ben och håll balansen så länge du kan. Upprepa övningen tre gånger innan du går vidare till nästa punkt på träningsprogrammet.
  • Flygande rörelse – stå med ena benet på balansplattan och sträck andra benet bakåt. Luta hela överkroppen framåt. Sträck ut armarna åt sidorna. Byt sedan position på armarna och sträck dem framåt.
  • Plankan – alla känner nog till den gamla hederliga plankan, men här lägger du till en liten finess. Du står med händerna på balansbrädan. Om du till sist upplever plankan som alltför enkel kan du lägga till ytterligare svårighet genom att göra armhävningar medan du har händerna placerade på balansplattan.

Kombinera med annan träning

Att träna balansen regelbundet är som redan nämnts väldigt viktigt. Bäst effekt får du dock om du även utövar annan idrott eller träning. Kombinera gärna träning med balansplatta med konditionsträning och styrketräning så att du stärker hela kroppen. Du behöver inte hålla dig till en viss specifik typ av träning, du kan variera mellan olika träningsformer som du tycker är roliga. Någon gång i veckan kanske du kör ett pass zumba, en annan gång kanske du spelar tennis. Huvudsaken är att du håller igång och att du låter samtliga kroppsdelar och muskler arbeta. På så sätt mår du bättre och din kropp byggs upp och risken för skador minskar. Det finns träningsformer som passar i stort sett alla, så se bara till att hitta de varianter som passar just dig. Ladda upp med en balansplatta hemma och sätt igång med balansträningen. Då är du redan ett bra steg på vägen mot ett hälsosammare liv.